The Digital Learning Lab (DLL) underwent a major renovation during Summer 2019. The renovation was informed by research into flexible, inclusive, active learning spaces that model principals of universal design, facilitate diverse teaching and learning styles, encourage communication and collaboration, and enhance students’ learning experiences. Emphasizing engagement and participation as essential to learning, the new design also responds to the recommendations the Task force on General Education and the Classroom Design Committee at Princeton.

The McGraw DLL redesign completes the transformation of the New Media Center (an OIT computer cluster) into a classroom, with a host of changes aimed to create a flexible space for creative learning, optimized for teaching with technology:

  • 30 foot wide (4k) projection that can wirelessly display any computer in the room
  • Side-by-side HD projection for sharing multiple screens
  • Wall length and movable whiteboards
  • Multipoint audio for spacial sound analysis
  • Collaborative work stations
  • Instructor table with DLL staff support

This unique space designed for teaching with technology contributes to the broader conversation at Princeton about “new pedagogical practices transforming higher education.” Since the McGraw DLL – with its teaching-focused technical staff, vibrant student community, history of multimedia instruction, optimum square footage and central location on campus – is already serving as “a physical hub” that supports creative teaching and learning, this renovation upgrades and refreshes a unique campus resource. Below you can view a virtual tour of the new space.

“By experimenting with classroom space, Princeton holds a rare opportunity to lead in the design, development, and testing of new teaching styles… [and] offers the University an opportunity to start a conversation on campus about the new pedagogical practices transforming higher education.”

Classroom Design Committee Report, 2013